Lame dh sbenarnye aku x buat kek lapis ni...buat pun time nk raye je..hihi.. Semalam cuti Merdeka,so ku abiskan mase d dapur..lgpun petang smlam ada jemputan buka puasa di Masjid An-Nur untuk guru2 KAFA..so xpyh masak dah...
Lps je sahur,aku xtdo dah.trus mula operasi..lmbt2 kang bgun plak 2hero tu,xjd kerja dah..
Masa ni aku dah melapis..Nizar bgun aku sumbat die duk dlm walker diam2...
Di sini ku sertakan respi asas wat kek lapis..aku bljar dari cikgu sek ku,Kak Aisyah...
Bahan2:
10 biji telur (gred A)
2 ketul butter (ikut suke brand ape)
1 gelas gula
2.5 tepung gandum (diayak)
1 tin kecil sri kaya
3/4 tin susu pekat
200gm horlick
1 sudu ovellette
kismis/coklat rise (hiasan)
Cara2:
-blender gula+telur sampai kembang (ketepikan)
-pukul butter dlm bekas lain
-msukkn ovellete,susu,sri kaya,horlick,tepung
-pastu msukkan gula+telur yg dipukul tadi
-pukul semua adunan smpai sebati
-bahagikan adunan kpd 3 bhgian..
Dah abis bakar stiap lapis,msti tekan guna benda ni..utk pastikan setiap lapis tsusun padat
Dah abis bakar semua...jgn risau,bukan hangit tu..kek ni xkan hangit sbb kita dah masukkan ovellette utk elakkan dia hangit
Kek ni mmg ambik mase sket nak buat,tapi sambil2 korg melapis,bleh buat kerja2 lain... tapi jgn smpi lupe plak kek tu..kang lgsung xdpt makan...
Resepi ni adalah asas shj.. kalau u all nk buat perasa lain bleh je... nak taruk milo ke,cheese ke ape2...boleh..ikut kreativiti masing2...
SELAMAT MENCUBA!
hoit!! giler rajin masak kek..cet! xleh jd ni..
ReplyDeletehaha...jgn x rajin...anok bukan alasan...
ReplyDelete