11 May 2014

Puding Karamel sedap


Slurrppp...
haha..terliur tak..lame tak masuk dapur main masak2 ni..
lama dh buat ni..saje nk masukkn dlm post ni..

resepi puding ni saya ambik kat blog en.fakruru
senang sgt bahan2 dia.

  • 1 Cawan Gula
  • 1/2 Cawan Air - utk karamel
  • 1 Cawan Air - utk adunan puding *tak nak letak pun tak apa, effectnya nanti kurangkan masa kukus yek*
  • 5 Biji Telur
  • 1 Tin Susu Cair
  • Esen Vanilla
Cara2:
  • Tuang gula di dalam kuali/periuk & hanguskan ia dgn menggunakan api yg SEDERHANA
  • Bila gula dah bertukar keperang-perangan, baru masukkan 1/2 Cawan Air & kacau laju-laju agar tidak berketul
  • Padamkan api
  • Tuangkan gula hangus tersebut di dalam bekas(bekas dadih)
  • Pakai jer 1 sudu besar utk 1 bekas
  • Dah siap, biarkan sejuk dalam suhu bilik
  • Pecahkan 5 biji telur & pukul ala-ala manja jer.. Asalkan telur kuning pecah & sebati
  • Kemudian uolss panaskan 1 Tin Susu Cair dgn api yg sederhana
  • Masukkan 3 Sudu Besar Gula + 1 Cawan Air ke dalam Susu Cair yg dipanaskan tadi
  • Kacau utk melarutkan gula tersebut & padamkan api
  • Baru tuangkan Susu Cair yg dipanaskan bersama Gula tadi ke dalam Telur yg uolss pukul manja-manja tue & kacau bagi sebati
  • Tapiskan adunan tersebut agar tiada sebarang benda asing
  • Barulah tuangkan adunan Susu + Telur + Gula ke dalam bekas gula hangus yg uolss letakkan tadi
  • Kukus dalam tempoh 20-30 minit
  • Kalau puding uolss masih lagi cair tak pejal-pejal, tambahkan lagi masa kukus sampai lar uolss rasa puas hati sebab weolss masukkan air, so adunan cair, nak tunggu pejal-pejal mmg ambil masa sikit
Ok. selamat mencuba! saya dh buat 2 kali ni,mmg best!

No comments:

Post a Comment