01 October 2011

Kek Pisang


Salam Jumaat semua...balik sekolah ari ni,tengok pisang2 yang dibeli hari tu terbengkalai atas meja.. tak tau la name pisang ape...yang ada biji sikit tu..so untuk tidak membazirkannya, kita google resepi kek pisang yer...jumpe jugak kek yang senang ni...Jom cuba!


Bahan-bahan ( saiz biasa )

  • 7 biji pisang berangan
  • 1 cawan minyak masak
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 5 biji telur
  • 2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 3 cawan gandum

Cara-cara

  1. Blender kan pisang, minyak dan soda bikarbonat sampai lumat
  2. Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla (boleh juga di blend)
  3. Masukkan pisang yang telah di blend ke dalam bancuhan telur dan gula
  4. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
  5. Masukkan dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit, suhu 180 C


Inilah rupa kek ku..huhu..overcook.. tapi rasanya tak mengecewakan!



Dah siap potong..gambar terbalik plak....

En suami dan si kecik Nizar suka....alhamdulillah...

No comments:

Post a Comment