06 November 2011

Kek Lapis Kukus Cream Cheese

Salam Raya Haji..
Saya tak masak ape pun untuk raya ni,just beli lemang pastu buat rendang sikit..
Tajuk kek lapis ni saya buat hari sebelumnya..
Lama dah mengidam nak makan kek ni..maklum la saya ni memang giler sikit dengan cheese..
Tu la badan ni semakin __________?
Hahaha...

Saya dapat resepi best ni dari blog anymz-kitchen
Lagipun ada cheese dalam peti ais yang blum guna...rugi jugak kan..nak dekat cuti sekolah ni,kena habiskan semua stok2 yang ada..



BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sb tpng gandum

BAHAN B (KEK)

2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder

CARA-CARA

  • Pkl cream cheese bersama dngn gula.
  • Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
  • Biarkan sebentar.

  • Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
  • Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam
  • Masukkan air panas,susu dan minyak
  • Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda dan b. powder yg telah diayak dan gaul sebati.
  • Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.

CARA MEMASAK.

  • Panaskan kukusan dan balut dngn kain penutupnya.
  • Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
  • Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
  • Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
  • Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
  • Sejukkan dan boleh di hidangkan....


Ini hasil yang saya buat..rasanya memang sedap. lapisan cheese tu tebal sikit sebab yang saya beli tu 270gm malas dah nak asingkan 20gm saya masukkan semua,,tapi tak mempengaruhi sukatannya..

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment